Dobrý den,
řeším otázku, jak co nejelegantněji vyřešit odstranění bodů VB z kresby v DKM/KMD? Kresba se plní VB na všelijaké sítě a po načtení výkresu je v něm spousta "nepotřebných bodů".
Body které jsou výlučně na VB problém nejsou - vybral bych linie VB a přes CTRL+W bych je vybral a smazal nebo přesunul do vypnuté vrstvy. Potíž mi ale dělají body na hranicích, přes které to VB jde.
V tuhle chvíli postup vidím následovně:
- vybrat body na hranicích a přesunout je do nějaké jiné vrstvy a tu vypnout
- vybrat linie VB a na nich body a odstranit / přesunout (body hranic jsou vypnuté, proto se již nevyberou / neodstraní)
- body hranic vrátit do vrstvy 18
S výběrem hranic je ale taky potíž - je třeba postupně uvažovat všechny vrstvy s různými hranicemi - HPS, HVK, KatUz, Obecní, atd.
Nedělám (nepřemýšlím) příliš složitě? Nemáte někdo jednodušší postup?
Díky,
M.
Odstranění bodů VB z kresby
Re: Odstranění bodů VB z kresby
Ahoj Martine,
postup, který uvádíš je asi optimální. Na druhou stranu mi není jasné proč to všechno děláš, k čemu ten výsledek slouží, co v něm všechno má být ? Náčrt ZPMZ nebo grafické znázornění GP to asi nebude. Ještě mě napadá, že body na VB budou mít jedno ZPMZ, takže pokud vybereš body jen body s tímto ZPMZ, můžeš je odstranit. Ale pochybuji, že by tě tento postup nenapadl ... neznám podrobnosti.
Všem hezký den. Jirka J.
postup, který uvádíš je asi optimální. Na druhou stranu mi není jasné proč to všechno děláš, k čemu ten výsledek slouží, co v něm všechno má být ? Náčrt ZPMZ nebo grafické znázornění GP to asi nebude. Ještě mě napadá, že body na VB budou mít jedno ZPMZ, takže pokud vybereš body jen body s tímto ZPMZ, můžeš je odstranit. Ale pochybuji, že by tě tento postup nenapadl ... neznám podrobnosti.
Všem hezký den. Jirka J.
Ahoj Jirko,
prostě se mi s takovým obrázkem špatně pracuje - pokud chci výtisk použít jako grafický podklad pro měření nějakého GP, tak tyto body tam prostě překáží a k ničemu je nemohu použít (zpravidla).
Výběr pomocí ZPMZ samozřejmě funguje, ale dle mého názoru to může být rychlejší jen v případě, že to břemeno je jedno nebo dvě. V intravilánech (měst) se ale ulice plní všelijakými různými a na sebe navazujícími a křížícími se VB a pak to všechno zkoumat je myslím již pracnější :-/
Přemýšlím nad funkcí pro výběr bodů na vybraných liniích, která by uměla již vybrané body odečítat - vybrat body na liniích VB a od tohoto výběru odečíst body na následně vybraných liniích hranic - to je ale zase stejný problém s výběrem různých typů hranic. %% odečítání výběru bodů na vybraných prvcích bych uměl použít i jinde %%
To by zase možná vyřešila funkce více-podmínkového výběru: např. vyber linie ve vrstvách 2,3,4,5,10,48 s typem čáry 0,5,11 a toto všechno, kdyby šlo uložit (ukládání předpisu výběru už se řešilo) tak bych mohl mít definované vybrání všech hranic
To jsem se zase zamyslel ...
M.
prostě se mi s takovým obrázkem špatně pracuje - pokud chci výtisk použít jako grafický podklad pro měření nějakého GP, tak tyto body tam prostě překáží a k ničemu je nemohu použít (zpravidla).
Výběr pomocí ZPMZ samozřejmě funguje, ale dle mého názoru to může být rychlejší jen v případě, že to břemeno je jedno nebo dvě. V intravilánech (měst) se ale ulice plní všelijakými různými a na sebe navazujícími a křížícími se VB a pak to všechno zkoumat je myslím již pracnější :-/
Přemýšlím nad funkcí pro výběr bodů na vybraných liniích, která by uměla již vybrané body odečítat - vybrat body na liniích VB a od tohoto výběru odečíst body na následně vybraných liniích hranic - to je ale zase stejný problém s výběrem různých typů hranic. %% odečítání výběru bodů na vybraných prvcích bych uměl použít i jinde %%
To by zase možná vyřešila funkce více-podmínkového výběru: např. vyber linie ve vrstvách 2,3,4,5,10,48 s typem čáry 0,5,11 a toto všechno, kdyby šlo uložit (ukládání předpisu výběru už se řešilo) tak bych mohl mít definované vybrání všech hranic
To jsem se zase zamyslel ...
M.
Martin Kmínek
Aha, už ti rozumím. Chápal jsem to tak, že chceš mazat body na novém VB v geometrickém plánu. V tom případě mě napadá následující :
1. smazat line VB
2. použít fci Pomůcky - Kontroly - záložka body - Body bez navázaných prvků (fce vybere všechny body bez navázaných prvků)
3. smazat body
Problém je pouze v tom, že si mažeš i body budoucnosti. Ty však se dají celkem jednoduše ze seznamu zase obnovit, za předpokladu, že u nich máš popis BUDOUCNOST.
1. smazat line VB
2. použít fci Pomůcky - Kontroly - záložka body - Body bez navázaných prvků (fce vybere všechny body bez navázaných prvků)
3. smazat body
Problém je pouze v tom, že si mažeš i body budoucnosti. Ty však se dají celkem jednoduše ze seznamu zase obnovit, za předpokladu, že u nich máš popis BUDOUCNOST.
no vida, to je dobré výběr linií VB lze provést rychle ...
body budoucnosti se přes popis vrátí v případě potřeby snadno ...
----
škoda ale je, že to nefunguje nad referenčním výkresem
zpravidla (??výhradně??) pracuji v DKM/KMD nad mapou připojenou referenčně ...
abych se těch bodů zbavil v mém výkrese, použil jsem následující postup:
- otevřít mapu
- smazat VB, vybrat body bez návazností
- označit vybrané body v SS
- vrátit se do mého výkresu
- vybrat ve výkrese body označené v SS a ty buď smazat nebo přesunout do vypnuté vrstvy (pokud jsem je smazal ze SS již pomocí výkresu s mapou, tak mi stále v mém výkrese zůstávají)
Děkuji, Jirko, za nakopnutí - to je určitě mnohem rychlejší, než postupné výběry ...
M.
body budoucnosti se přes popis vrátí v případě potřeby snadno ...
----
škoda ale je, že to nefunguje nad referenčním výkresem
zpravidla (??výhradně??) pracuji v DKM/KMD nad mapou připojenou referenčně ...
abych se těch bodů zbavil v mém výkrese, použil jsem následující postup:
- otevřít mapu
- smazat VB, vybrat body bez návazností
- označit vybrané body v SS
- vrátit se do mého výkresu
- vybrat ve výkrese body označené v SS a ty buď smazat nebo přesunout do vypnuté vrstvy (pokud jsem je smazal ze SS již pomocí výkresu s mapou, tak mi stále v mém výkrese zůstávají)
Děkuji, Jirko, za nakopnutí - to je určitě mnohem rychlejší, než postupné výběry ...
M.
Martin Kmínek