problem s WMS - orotfoto

Vše k programu GEUS.
Odpovědět
Marek Zivny

problem s WMS - orotfoto

Příspěvek od Marek Zivny » 26 úno 2026 13:13

Během února přestalo fungovat připojení ortofotomap přes WMS do Geusu , ale i stažení rastru na trvalé připojení.
Vyhazuje to chybu : viz příloha. a někdy to totálně zamrzne , jak se to pokouší dělat opakovaně.
Nevím přesně datum od kdy to nefunguje.
Chyba pri stahovani rastru.jpg
Chyba pri stahovani rastru.jpg (19.08 KiB) Zobrazeno 130 x
Marek Živný

cema

Re: problem s WMS - orotfoto

Příspěvek od cema » 26 úno 2026 13:18

Dobrý den, já ten problém nemám. Právě jsem to odzkoušel a funguje. Tedy pokud se bavíme o datech cuzk.
P. Jordák

katka
Technická podpora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od katka » 26 úno 2026 14:20

V loňském roce bylo avizováno ukončení některých služeb ze strany ČÚZK. K ukončení došlo k začátkem února 2026, což mělo vliv na zobrazení ortofot ve starších verzích programu GEUS. Dle našich zkušeností se sice zobrazovala jiná chyba, ale mohlo by to spolu souviset. Můžete prosím napsat, jakou verzi programu GEUS (včetně sestavení) používáte?
Podrobněji je to popsáno v tomto článku: https://geusware.ladesk.cz/150252-Ukon% ... 1ch-cuzkcz

Marek Zivny

Příspěvek od Marek Zivny » 26 úno 2026 15:59

Časově by to odpovídalo. problém je posledních pár týdnů.
Děkuji za upozornění, vím že se loňský rok přesouvalo z cuzk.cz, na cuzk.gov.cz
Ale ukončení mě poněkud zaskočilo, zkusím nastavit přes volitelné wms, tisk prozatím oželím
Máme verzi 28.0.7. sestaveni 419

martin
Technická podpora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin » 26 úno 2026 21:16

Na klíči pro verzi 28.0 Vám poběží i verze 28.1( viz https://www.geus.cz/slozka/geus/), nicméně ani u ní vkládání ortofota z internetu (pro zobrazení a tisk) už nefunguje.

Přesun serverů pro ortofota nesouvisel s přechodem na adresu cuzk.gov.cz, ale s tím, že se vše přesunulo na novější technologie, tedy i na nové servery a změnila se tak i některá funkčnost (nestačí tedy adresu jen přesměrovat). Vše na nové servery bylo v GEUSu předěláno v tehdy aktuální verzi 29.0.

Staré servery prý nechali běžet o 7 měsíců déle, než nahlásili (měly být vypnuté už v polovině loňského roku), aby měli lidé a software se čas přizpůsobit, což se v GEUSu u aktuálních verzích tak stalo a uživatelé žádnou změnu ani nepostřehli ... ;)

Marek Zivny

Příspěvek od Marek Zivny » 27 úno 2026 14:20

Celý loňský rok šel kvůli zdravotním obtížím do háje, a tentokrát jsme ani neměli roční licenční podporu.
Celkově to vypadá, že mi mnoho informací uniklo.
Verzi 28.1. (DTM) už mám taky nainstalovanou, problém je stejný jako ve 28.0 .
Povedlo se mi nastavit pomocí uživatelských WMS nadefinovat odkaz na Ortofoto, takže to připojím i když bez tisku.
Děkuji všem diskutujícím za informace, myslím že vlákno můžeme uzavřít.

Marek Živný

Odpovědět