Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Vše k programu GEUS.
Odpovědět
filip
Příspěvky: 6
Registrován: 04 kvě 2020 22:48

Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od filip » 04 kvě 2020 23:05

Dobrý den,
v referenčním výkresu obsahující kresbu i body (např. v _KM.gkr po importu z VFK) lze automatizovaně měřit plochy po kliknutí do uzavřené oblasti. Aktivní výkres se souřadnicemi či otevřený příslušný seznam souřadnic k tomu předpokládám nejsou potřeba. Volbou v dialogu měření plochy je možné si nechat označit linie kolem vybrané oblasti, nikoliv však již lomové body, ze kterých byla výměra počítána. Já jsem sice dnes pracoval s Geusem první den, ale zkušení kolegové se ke mně přidali a potvrdili mi, že to vnímají jako problém a jen neměli čas tuto věc s podporou řešit. Tedy rádi bychom, aby se i při měření ploch v referenčním výkresu daly označit (=vybrat) body dané oblasti. Používali bychom to často. Samozřejmě jsou možnosti, jak věc obejít (mít otevřený aktivní výkres se souřadnicemi či filtrovat body až v zájmovém výkresu), ale je to již nežádoucí krok navíc. Uživatel také není programem nijak upozorněn, že požadovaná funkce není vykonána a proč. Takže mě jako začátečníka dnes docela zdržela tato neintuituvnost programu. Je nyní nějaký technický či logický důvod, proč nelze body označovat při výpočtu ploch v referenčním výkresu?
Děkuji za zvážení přidání (opravení) této funkce.
Filip

Uživatelský avatar
katka
Technická podpora
Příspěvky: 67
Registrován: 15 čer 2011 13:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od katka » 05 kvě 2020 08:31

Jakou verzi programu GEUS používáte?

V aktuální verzi GEUS 24.0.3.260 lze body na obvodu plochy vybrat zaškrtnutím přepínače "Vybrat body na obvodu". Funkce umožňuje zvolit, které body chcete vybrat. Přepínač najdete ve funkci "Výpočty/ Výměra automaticky/ karta Výběry" - viz přiložený obrázek.
Přílohy
vybrat_body.jpg
vybrat_body.jpg (199.05 KiB) Zobrazeno 2473 x

Uživatelský avatar
honzah
Technická podpora
Příspěvky: 59
Registrován: 20 čer 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od honzah » 05 kvě 2020 09:55

Dobrý den,
máte pravdu, že funkce výpočtu ploch klikem ignoruje body referenčních výkresů. Je to dáno historicky nastavenou logikou programu. Proto také při importu VFK při volbě importu pro tvorbu GP dochází k vytvoření referenčního výkresu, který obsahuje vše a aktivního výkresu ve kterém jsou všechny body z VFK. Pokud tedy se použije takový výkres s body, tak nemá smysl kvůli bodům prohledávat referenční výkresy. Z toho důvodu výběry bodů při výpočtu ploch neuvažují referenční výkresy, ale výběry linií ano. Možná i proto výběr bodů z ref. výkresů zatím nikdo nepožadoval, nebo o tom nevím.
Pokusíme se umožnit (možná na nějaký přepínač) výběr bodů i z ref. výkresů. Předpokládám, že pokud program najde v lomovém místě plochy bod aktivního výkresu, tak nemá smysl dále prohledávat ref. výkres. Tedy k prohledávání ref. výkresů by docházelo pouze v případě, kdy se nepodařilo najít bod v aktivním výkresu.
Asi bychom také zkusili rozšířit protokolaci výpočtu výměr o body ref. výkresů. V současné verzi programu pokud algoritmus nenajde bod v aktivním výkresu tak vyhlásí nenalezený lomový bod a protokoluje jako "xxxx...".

Jinak správně jste předpokládal, že pro výpočet plochy není potřeba mít v seznamu souřadnic body. Obecně výpočetní úlohy z grafické části při výpočtech body ze seznamu souřadnic vůbec neuvažují.
Jan Houška - programátor

filip
Příspěvky: 6
Registrován: 04 kvě 2020 22:48

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od filip » 05 kvě 2020 22:45

Díky za odpověď, to se mi líbí, že se s tím něco pokusíte vymyslet.

Abych tedy ještě osvětlil důvod použití. Po importu VFK pro GP zavírám výres s body a vytvářím svůj prázdný výkres, ve které dělám pracovní náčrt a výkres pro GP. Do toho kopíruji z referenčního výkresu kresbu či její část. No a také potřebuji některé body. Ty se dobře vybírají právě funkcí pro automatické určování plochy. A jelikož nyní nelze plně označovat prvky a protokolovat výpočet měření ploch na referenčním výkresu, nezbývá tedy, než daný krok dělat právě třeba nad otevřeným výkresem se souřadnicemi, se kterým však v první fázi pracovat hned nepotřebuji. Nebo tedy zkopírovat body z referenčního výkresu nějakou obecnou funkcí pro výběr a poté v pracovním výkresu nepotřebné body umazat. Nebo třeba i jinak. :D Cest je asi více a u rozumně pokročilého softwaru se obvykle dá komplikace nějak obejít a vyřešit to. Ale já jsem zrovna jako první intuitivně zkoušel protlačit právě tuto nefunkční cestu. :)

Asi v budoucnu budu mít ještě několik další menších připomínek, pomalu si je sepisuji a pak nějak hromadně nadnesu. Jakou formu podpory pro větší množství menších připomínek preferujete? Opět fórum nebo mail? Možná mail, protože je pravděpodobné, že část připomínek bude způsobena třeba mojí neznalostí, tak abych se zde veřejně více neztrapňoval. :D

Filip

Uživatelský avatar
honzah
Technická podpora
Příspěvky: 59
Registrován: 20 čer 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od honzah » 07 kvě 2020 10:11

Prosím o poslání případných připomínek na můj mail grafika@geus.cz.
Jan Houška - programátor

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od xkminekm » 20 kvě 2020 21:18

Dobrý den,
je jasné, že co uživatel, to jiné návyky. Já dělám jak náčrt tak grafiku GP právě do souboru s body, který se založí po importu (kresba KM je podložena referenčně). Jsou tam hezky všechny potřebné body k dispozici. Ty, které se mají v grafice náčrtu či GP zobrazit jen umístím do vrstvy, která bude zobrazena a standardní 18 + 19 vypínám, ale body mám stále k dispozici. Linie, texty a značky, které mají být v exportu VFK kreslím v tomto výkresu fcemi pro prvky ISKN a tak tento jeden soubor využiji rovnou pro export VFK. A když něco změním, změní se mi kresba pro všechny 3 výstupy. Extra dělám jen vytyčovací náčrt, neboť má obsah kresby tak jiný, že by rozvrstvování bylo divoké a zbytečně složité.
V seznamu vrstev pak pomocí "profilů vrstev" přepínám mezi kresbou náčrtu ZPMZ a grafikou GP.

Martin
Martin Kmínek

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od xkminekm » 20 kvě 2020 21:36

honzah píše:
05 kvě 2020 09:55
Pokusíme se umožnit (možná na nějaký přepínač) výběr bodů i z ref. výkresů. Předpokládám, že pokud program najde v lomovém místě plochy bod aktivního výkresu, tak nemá smysl dále prohledávat ref. výkres. Tedy k prohledávání ref. výkresů by docházelo pouze v případě, kdy se nepodařilo najít bod v aktivním výkresu.
Asi bychom také zkusili rozšířit protokolaci výpočtu výměr o body ref. výkresů. V současné verzi programu pokud algoritmus nenajde bod v aktivním výkresu tak vyhlásí nenalezený lomový bod a protokoluje jako "xxxx...".
Ještě mne k tomuto napadá:
Co se bude dále provádět s vybranými body z referenčního výkresu? Zkopírovat do aktuálního výkresu body nelze. Mohlo by jít označit je v SS a pak ze SS vložit do aktivního výkresu. Případně tento krok automatizovat a vkládat do aktivního výkresu body, které v něm při výpočtu nejsou.
Pro můj styl práce takovou funkci asi nevyužiji, jen přemýšlím co s označenými body v ref výkresu ...

Uvažování bodů ref výkresu pro protokolaci je dobrý nápad.

Martin
Martin Kmínek

filip
Příspěvky: 6
Registrován: 04 kvě 2020 22:48

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od filip » 12 čer 2020 18:11

xkminekm píše:
20 kvě 2020 21:18
Dobrý den,
je jasné, že co uživatel, to jiné návyky. Já dělám jak náčrt tak grafiku GP právě do souboru s body, který se založí po importu (kresba KM je podložena referenčně). Jsou tam hezky všechny potřebné body k dispozici. Ty, které se mají v grafice náčrtu či GP zobrazit jen umístím do vrstvy, která bude zobrazena a standardní 18 + 19 vypínám, ale body mám stále k dispozici. Linie, texty a značky, které mají být v exportu VFK kreslím v tomto výkresu fcemi pro prvky ISKN a tak tento jeden soubor využiji rovnou pro export VFK. A když něco změním, změní se mi kresba pro všechny 3 výstupy. Extra dělám jen vytyčovací náčrt, neboť má obsah kresby tak jiný, že by rozvrstvování bylo divoké a zbytečně složité.
V seznamu vrstev pak pomocí "profilů vrstev" přepínám mezi kresbou náčrtu ZPMZ a grafikou GP.

Martin
Díky za představení Vašeho způsobu práce. Vím o něm a určitě je to také dobrá funkční volba. Někdy vyzkouším. A co když bych chtěl pro přehlednost náčrtu nebo GP posunout stávající parc. č., č. bodu apod. Jde to v referenční výkresu udělat a je to v pohodě i pro export do vfk? Nějak to nemám vyzkoušeno, editovat ref. výkres nejsem z CADu moc zvyklý, spíše k tomu přistupuji jen klasicky jako k výkresu "pro čtení".

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od xkminekm » 12 čer 2020 22:05

filip píše:
12 čer 2020 18:11
Díky za představení Vašeho způsobu práce. Vím o něm a určitě je to také dobrá funkční volba. Někdy vyzkouším. A co když bych chtěl pro přehlednost náčrtu nebo GP posunout stávající parc. č., č. bodu apod. Jde to v referenční výkresu udělat a je to v pohodě i pro export do vfk? Nějak to nemám vyzkoušeno, editovat ref. výkres nejsem z CADu moc zvyklý, spíše k tomu přistupuji jen klasicky jako k výkresu "pro čtení".
Referenční výkres editovat lze, jen ho na chvíli musíte otevřít jako hlavní. Připojuji si k němu referenčně svůj, abych viděl např. plotbox a nové hranice a nepřesouval jsem parcelní čísla přes něco v mém výkresu. Následný návrat z referenčního _KM s referenčně připojeným primárním souborem do primárního s referenčně připojeným _KM není problém, nedojde k 2 referenčnímu připojování.
Přesuny parcelních čísel v _KM, jejich umisťování do jiných hladin atp. se do VFK nepřenáší. Z referenčního výkresu se do VFK nepřenáší myslím nic (potvrdí nebo vyvrátí ing. Houška), neboť VFK je podle mne generované jen z prvků primárního výkresu vytvořených oněmi speciálními funkcemi a z tabulky Parcely GP.
Body referenčního výkresu vypínám, jelikož všechny potřebné jsou ve výkresu primárním a posun čísel ničemu nevadí, páč do VFK se přenáší poloha bodu a ne poloha jeho čísla ve výkresu. Ale ani úprava polohy čísla bodu v _KM ničemu nebrání.

Martin
Martin Kmínek

Uživatelský avatar
honzah
Technická podpora
Příspěvky: 59
Registrován: 20 čer 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Označení bodů v měření ploch v referenčním výkresu

Příspěvek od honzah » 15 čer 2020 17:08

Referenční výkres je z hlediska exportu do VFK nepodstatný. I v případě, že by se úplně odpojil od aktivního výkresu, tak exportované VFK by bylo stejné. Program při exportu do VFK totiž uvažuje pouze změny (změnové prvky) z aktivního výkresu a dále pracuje s připojenou databází. Pro úplnost doplním, že export do VFK nepracuje ani s body ze seznamu souřadnic, ale jen s body z aktivního výkresu.
Referenční výkres je důležitý z hlediska kontrol pro export do VFK a vizualizací datových pohledů "současný stav" a "po zavedení GP".

V naší geodetické firmě většinou používáme jeden výkres pro tisk GP i ZPMZ většinou v nějakém obecném měřítku. Přes profily vrstev se přepínají vrstvy potřebné pro tisk příslušného výkresu. K tomuto výkresu není připojen žádný ref. výkres a je možné v něm cokoliv editovat a případně zkreslit. Teprve až pak vytváříme další výkres pro export do VFK, který by měl mít měřítko 1:1000 (aby uživatel viděl jaký bude výsledek v mapě) a k němu je připojen referenční výkres vzniklý importem z podkladového VFK. V tomto výkresu se před exportem do VFK provádějí kontroly.

Dnes bylo uvolněno nové sestavení GEUS 24.0.4.266, které řeší požadavek z tohoto vlákna diskuse:
- Výpočet ploch klikem - při volbě "vybrat body na obvodu" a protokolacích úlohy jsou uvažovány i body z referenčních výkresů (pokud není nalezen bod v aktuálním výkresu)
Jan Houška - programátor

Odpovědět