Uložení nastavení

Vše k programu GEUS.
Odpovědět
Martin Stibor
Příspěvky: 5
Registrován: 29 led 2014 18:18

Uložení nastavení

Příspěvek od Martin Stibor » 17 úno 2014 14:49

Chci, aby mi Geus zachovával nastavení Protokolu, Prostředí, barev při tisku.
Dle dostupného návodu mi to nefunguje. :evil:

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od xkminekm » 17 úno 2014 21:22

rád věřím, je to paráda, když to dělá to co má !!! ;)
Martin Kmínek

Martin Stibor
Příspěvky: 5
Registrován: 29 led 2014 18:18

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od Martin Stibor » 18 úno 2014 08:37

Jsem rád, pane Kmínku, že zrovna Vy, takový expert, jste mi fundovaně poradil.

Uživatelský avatar
JardaK
Technická podpora
Příspěvky: 130
Registrován: 24 led 2011 16:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od JardaK » 18 úno 2014 09:14

Dobrý den,
doporučuji tento postup :
při zavřeném programu GEUS v adresáři ..\Geus180\Data\ smažte všechny soubory s příponou ini. Zároveň doporučuji smazat i případné soubory *.ini z adresáře ..\Geus180\Zakázky\, pokud tam nějaké jsou. Založte nový seznam souřadnic v novém adresáři a nastavte všechny parametry, které potřebujete, aby si program GEUS "pamatoval". Je dobré si v "Nastavení prostředí" na záložce "Start" zaškrtnout první volbu "Jeden základní konfigurační soubor pro jednoho uživatele v celém počítači". Tak zajistíte, že při založení nového seznamu souřadnic v novém adresáři bude program GEUS ve výpočetní části nastaven tak, jak potřebujete. Toto nastavení je uloženo v *.ini souborech ve složce ..\Geus180\Data\. Při zaškrtnutí druhé volby "Ukládat konfigurační soubor ke každému seznamu souřadnic" bude nastavení výpočetní části programu GEUS také zkopírováno do aktuální složky se seznamem souřadnic.
Výchozí nastavení v grafice pro každý nový výkres pak zajistíte tak, že po nastavení všech potřebných parametrů zvolíte z menu "Soubor" - "Uložit konfigurační soubor jako výchozí". Toto nastavení bu opět uloženo ve složce ..\Geus180\Data\.
Je však nutné si uvědomit, že pokud je program GEUS otevřen v nějaké již existující zakázce (složce) a pokud tato složka již obsahuje nějaké konfigurační soubory (*.cfs, *.cfg, *.ini), pak bude program přebírat nastavení podle těchto konfiguračních souborů.

S pozdravem
Jaroslav Krulík - technická podpora programu GEUS.

Martin Stibor
Příspěvky: 5
Registrován: 29 led 2014 18:18

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od Martin Stibor » 18 úno 2014 10:50

Děkuji, vyzkouším

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od xkminekm » 18 úno 2014 21:02

Dobrý večer pane Stibore,
za experta se zrovna nepovažuji (možná pokročilejší uživatel), ale kdybyste Váš problém formuloval jako slušný dotaz, určitě bych zkusil poradit napoprvé např. v následujícím duchu (není to tak dobré a podrobné jako od p. Krulíka) ...

Textovým editorem jsem editoval *.ini soubory nastavené jako výchozí pro nový seznam souřadnic a nový výkres (nastavení konfiguračních souborů vlevo uprostřed hlavního okna) - jistě, to není nutné a lze uložit i nastavení naklikané v UI, ale takto to mám vyzkoušené ...
proměnné v *.ini jsou většinou dle jména dobře pochopitelné ...

Martin
Martin Kmínek

honzak
Příspěvky: 21
Registrován: 23 čer 2011 19:17

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od honzak » 19 úno 2014 09:34

Co se Vám na dotazu Martina jeví neslušného? Návody na trvalé nastavení byly a jsou v GEUSu nedostatečné a pijí mi krev při každé nové verzi programu. Protože si samozřejmě to, jak jsem to někdy před rokem nebo několika lety udělal, nepamatuji. Dnes už je sice pamatováno v GEUSu na "zachování původního nastavení, pokud je to možné", ale zdaleka nezůstane Vaše nastavení tak, jak ho potřebujete. Přepínačů, vypínačů a zapínačů v programu přibývá geometrickou řadou, dovedu si představit, že po iks marných pokusech zvoláte s Martinem: viz zcela nahoře!
Jinak mě vaše polemika přihrávka-smeč-smeč pobavila. Děkuji.

xkminekm
Příspěvky: 85
Registrován: 15 čer 2011 13:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od xkminekm » 19 úno 2014 11:15

@honzak:
Dobrý den i Vám,
zvolený styl totiž vůbec nebyl dotaz, ale, jak jste sám zmínil, výkřik! Navíc byl, stejně jako Váš příspěvek, bez jakéhokoliv oslovení - což považuji při zakládání či vstupu do vlákna za slušné - a případně i bez závěrečného pozdravu, či poděkování za projevenou případnou snahu.

Zkrátka mi ten úvodní příspěvek (stejně jako ten o ceně upgradu) přišel přinejmenším nezdvořilý - rozhodně nezpochybňuji oprávněnost připomínek, nebo právo na názor ohledně ceny produktu - jen mi nesedla ta forma a tak jsem reagoval tak, jak jsem reagoval.

Tímto končím diskusi na toto téma.

S přáním hezkého (u nás deštivého) dne,
Martin
Martin Kmínek

Uživatelský avatar
JardaK
Technická podpora
Příspěvky: 130
Registrován: 24 led 2011 16:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od JardaK » 19 úno 2014 13:48

Dobrý den pane Kr..... (respektuji Vaše inkognito),
většina přepínačů je v programu GEUS zavedena na základě požadavků našich uživatelů. Výchozí nastavení programu ve výpočetní i grafické části lze uložit pouze jednou a při každém update programu je zachováno. Tedy výše popsané nastavení a uložení není nutné opakovat. Věřím, že nápověda v programu GEUS verze 18.0, týkající se problematiky nastavení programu a konfiguračních souborů je nyní již dostatečně podrobná. Na druhou stranu, kdo dnes čte nápovědu ... ?
S pozdravem
Jaroslav Krulík - technická podpora programu GEUS

honzak
Příspěvky: 21
Registrován: 23 čer 2011 19:17

Re: Uložení nastavení

Příspěvek od honzak » 27 úno 2014 13:12

Pane Krulíku, můj příspěvek nebyl ani kritika, ani jakékoliv hodnocení programu. Snažil jsem se o lehčí tón. Používám GEUS od nulté verze a vždy v něm bylo v dostatečné míře všechno, co jsem potřeboval. Dnes už mnohem víc, protože některé měřické činnosti jsem už opustil. Návody čtu podle potřeby, někdy i jen ze zvědavosti. Nepodívat se na návod u dnes už tak rozsáhlého programu jako je GEUS dost dobře nejde (pokud jste na něm nevyrostl). Kdysi jsem zkoušel intuici u AUTOCADu - nedoporučuji. Tu intuici. Přepínače jsou, samozřejmě, nutné. Je to daň za univerzálnost. Ostatně některé časem vymizely. Za možnost AUTOCAD - GEUS a zpět, jak se objevilo někde v příspěvcích, bych se také přimluvil. Přece jenom celý život spolupracuji s projektanty a MICROSTATION neměl ani jeden z nich.
A ten návod - je dobré se do něj tu a tam podívat, protože tam je možno objevit postupy, které ho při rutině nenapadnou.
Jan Krones

Odpovědět